Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Στις 31 Μαΐου οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 6.408 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις συνολικού ύψους 6,1 εκατ. ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2012 και 2013.

Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε ελιές, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, αμπέλια και πατάτες, και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Αλλη μια χρονιά χαμένη για τους αγρότες της Μακρυνείας - www.agriniopress.gr

Άλλη μια απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο, σε διάφορες βαθμίδες του και ασφαλώς σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, είναι οι καθυστερήσεις και παλινωδίες σχετικά με την δημοπράτηση και εκτέλεση του αρδευτικού έργου της Μακρυνείας, που και φέτος το καλοκαίρι μένει χωρίς νερό, παρά το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει κυρίως από νέους για ενασχόληση με τις καλλιέργειες και ειδικά με τον καπνό ποικιλίας Σ.

Ανακοίνωση του ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ NEWS

     


  Πρόθεση του ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ NEWS είναι να ενημερώνει για θέματα που αφορούν τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα την περιοχή της Μακρυνείας. 

  Η προσπάθειά είναι καθαρά ερασιτεχνική και ωθηθήκαμε σε αυτή από την αγάπη μας για την ιδιαίτερή μας πατρίδα, γι αυτό οι επαγγελματίες του είδους ας μας συγχωρήσουν για τυχόν λάθη και παραλείψεις μας. 

  Συντάκτες μας είστε όλοι εσείς οι οποίοι θέλετε να γράψτε κάτι που σας απασχολεί, κάτι που συμβαίνει.        

  Ενδιαφέροντα θέματα προς ανάρτηση είναι τα οικονομικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, εκδόσεις, γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή σας και ότι άλλο θεωρείτε ενδιαφέρον. Τα θέματα που θα αποστέλλονται θα αξιολογούνται πριν αναρτηθούν στο Blog.

  Τα θέματα για ανάρτηση αποστείλτε στην διεύθυνση makrinianews@gmail.com

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Εκδήλωση Π.Ε.Σ.Α.Γ.-Εορτασμός Αγίας Φωτεινής Γαβαλούς - κλείσιμο χορευτικής χρονιάς 2012-13


Πρόγραμμα

Σάββατο 1η Ιουνίου 2013 ώρα 7:30μ.μ

Θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός μετ'Αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Γαβαλούς,στη συνέχεια θα προσφερθούν παραδοσιακά γλυκά από τις Γυναίκες του Π.Ε.Σ.Α.Γ.
Κλείσιμο της Χορευτικής Χρονιάς 2012-13 ώρα 9:00μ.μ

Στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού τα Χορευτικά Τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαβαλούς θα παρουσιάσουν Παραδοσιακούς χορούς απο όλη την Ελλάδα.

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 ώρα 7:00π.μ.

Θα τελεστεί Πανυγηρική Θεία Λειτουργία.


Με Τιμή
Δ/Σ του Π.Ε.Σ.Α.Γ.

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

23 χρόνια μετά το 1ο αναπτυξιακό συνέδριο Μακρυνείας - 26-27 Μαίου 1990

Πριν 23 χρόνια άνθρωποι αγνοί με αγάπη γι'αυτό τον τόπο μαζεύτηκαν και συζήτησαν για τα προβλήματα που απασχολούσαν την εποχή εκείνη την Μακρυνείας μας.

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου ήταν ο δρ. Κώστας Λάμπος, και μέλη του Προεδρείου οι:
Τάκης Χαραλαμπόπουλος, Αντιπρόεδρος, Εκπρ. Συλλόγου Ματαραγκιωτών
Κώστας Μαστρογιάννης, Γραμματέας, Εκπρ. Συλλόγου Ανω- Μακρυνιωτών
Θανάσης Ζιόβας, Διαχειριστής, Εκπρ. Συλλόγου Δαφνιωτών
Κώστας Μυλωνάς, Εκπρ. Ζευγαρακιωτών και
Θόδωρος Μαλάμος, Εκπρ. Ζευγαρακιωτών

Η αγροτική οικονομία και ο Έλληνας αγρότης - Ενδιαφέρον άρθρο του Ανδρέα Μουντούρη

 Από πολύ καιρό ήθελα  να γράψω ένα άρθρο, για την ελληνική γεωργία και τον Έλληνα αγρότη, αλλά κάθε φορά που προσπαθούσα να καταπιαστώ μ’ αυτό το θέμα, την ίδια στιγμή ξεφύτρωναν μπροστά
 μου δεκάδες παρόμοια θέματα,  που ειλικρινά δεν ήξερα από πού νά αρχίσω και που να τελειώσω.


Πάντα πίστευα, πως υπάρχουν ευοίωνες προοπτικές,  για την ανάπτυξη της αγροτικής ελληνικής οικονομίας, την οποία εγγυώνται  άλλωστε,  η καταλληλότητα και η γονιμότητα του εδάφους, οι ιδανικές και πρόσφορες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας,  καθώς και η άριστη γνώση, γύρω απ’ τις καλλιέργειες,  του ικανότατου και παραδοσιακά εξοικειωμένου  Έλληνα αγρότη.

Γνωρίζω ακόμη, ότι ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής ελληνικής παραγωγής έχει σχέση με τη διατροφή του ανθρώπου, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους ξένους που προτιμούν τα προϊόντα μας, επειδή αυτά καλύπτουν βασικές πρώτες ανάγκες.
Παντού όμως στην ελληνική γεωργία, συναντάς πολυάριθμα και ποικίλα προβλήματα, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, όπου οι αγρότες νιώθουν ανασφαλείς κι αναποφάσιστοι, λες και βρίσκονται σε χειμερία νάρκη, λες και περιμένουν κάποιο χέρι να τους σπρώξει,για να πάρουν μπροστά.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

102 δημόσια έγγραφα μπορείτε να εκδώσετε απλά με ένα "κλικ"


Ηλεκτρονικά, με ένα κλικ από οπουδήποτε, θα μπορούν να «συναλλάσσονται» με τη Δημόσια Διοίκηση οι πολίτες για την έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών.  Έτσι  απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισκεφθούν οποιαδήποτε υπηρεσία για την έκδοσή τους.
Οι Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες αυτές υπηρεσίες βρίσκονται στην Εθνική  πύλη Δημόσιας Διοίκησης ΕΡΜΗΣ στην διεύθυνση http://www.ermis.gov.gr/portal/page/portal/ermis/elServices
Μοναδική προϋπόθεση παροχής των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της πύλης είναι ο πολίτης να έχει κάνει εγγραφή ως χρήστης στην πύλη ΕΡΜΗΣ και να μεταβεί στη συνέχεια για επιβεβαίωση της ταυτότητάς του σε οποιοδήποτε ΚΕΠ προσκομίζοντας την αστυνομική του ταυτότητα.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

17χρονος στο Αγρίνιο μαχαίρωσε την μητέρα του

Σοκ έχει προκαλέσει στο Αγρίνιο η είδηση για την δολοφονία 53χρονης γυναίκας από τον ίδιο τον ανήλικο 17χρονο γιο της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του aerasnews ο 17χρονος μαχαίρωσε με κουζινομάχαιρο τρεις φορές στο στήθος και στην την ωμοπλάτη την μητέρα του με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο της, ενώ την ίδια ώρα ο πατέρας κοιμόταν σε διπλανό δωμάτιο στο σπίτι. Η άτυχη μητέρα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αγρινίου όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της. Σοκ προκαλεί επίσης η ομολογία του ανήλικου ότι η αφορμή για την δολοφονία ήταν η παρατήρησή της μητέρας του, δασκάλα στο επάγγελμα και ο πατέρας του καθηγητής, να κλείσει την τηλεόραση.Ο μαθητής έχει συνελήφθη και για τις ακριβείς συνθήκες του φονικού γίνεται έρευνα από την Ασφάλεια Αγρινίου ενώ το πτώμα της 53χρονης έχει μεταφερθεί στην Πάτρα για νεκροψία .

http://www.aerasnews.gr

Στα Σιταράλωνα εντοπίστηκε από Κλιμάκιο της Π.Υ Θέρμου η Κριστιάνα


Κλιμάκιο της Π.Υ Θέρμου- Αγρινίου  εντόπισε τελικά σήμερα το πρωί, γύρω στις 10, την ανήλικη Κριστιάνα στα Σιταράλωνα, σε παλιό  σπίτι. Η ανήλικη ήταν μόνη της και βρέθηκε κάτω από το νεροχύτη του σπιτιού. Μόλις είδε τον αξιωματικό της Π.Υ. η 15χρονη έπεσε στην αγκαλιά του αξιωματικού ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες συγκλονίστηκε. 
Λίγο αργότερα αφού την περιέθαλψαν ειδοποιήθηκε η αστυνομία η οποία και παρέλαβε την ανήλικη. 
Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του Πυραγού Αλέξανδρου Θεοδωρόπουλου στο  AgrinioNet.gr, είδε το φράχτη του σπιτιού πατημένο και μια παλέτα την οποία η Κριστιάνα χρησιμοποιούσε ως σκάλα για να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει. Ο Πυραγός μπήκε στο παλιό σπίτι το οποίο δεν κατοικείται συχνά από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι μένουν στο Θέρμο και εντόπισε την ανήλικη. Η ίδια του είπε ότι κρύφτηκε στην αρχή στην αποθήκη αλλά είδε ένα φίδι, φοβήθηκε και έφυγε αλλά επέστρεψε και συνέχισε να κρύβεται στο σπίτι.

AgrinioNet.gr

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Μύθοι και παραδόσεις καταρρίφθηκαν μετά την εξερεύνηση σπηλαίου. - Τρύπα της Κασιδιάρας - Kasidiara's Hole

    Τέσσερις και πλέον δεκαετίες είχε να επισκεφθεί άνθρωπος το σπήλαιο στην περιοχή του όρους Αρακύνθος ανάμεσα στο χωριό Καψοράχη και Βαρκά που μύθοι και παραδόσεις το συνέδεαν άλλοτε με φαντάσματα και άλλοτε με χώρο απομόνωσης βαριά άρρωστων ανθρώπων εξ ου και το όνομά του "της κασιδιάρας η τρύπα".
    Το μικρό αυτό αβαθές οριζόντιο σπηλαιάκι έχει βάθος  8 μέτρα περίπου με φυσικό τελείωμα σε βράχο - όχι κατακρήμνιση και το εξερεύνησε ο γνωστός σπηλαιολόγος Γιάννης Ζαβιτσανάκης.
    "Συχνά, είναι δυστυχώς μέρος - το πιο άχαρο ... - της δουλειάς του σπηλαιολόγου, να ξεθωριάζει τα έντονα χρώματα των γοητευτικών μύθων και θρύλων, που ο χρόνος έχει ζωγραφίσει σε κάθε γωνιά του τόπου μας.
   Όπως συνέβη με το συγκεκριμένο σπήλαιο γύρω από το οποίο, οι 4 περίπου δεκαετίες που πέρασαν δίχως να το επισκεφθεί άνθρωπος - όπως οι κάτοικοι της περιοχής που με συντρόφευσαν με πληροφόρησαν, έχτισαν όμορφες ιστορίες που ατυχώς δεν επαληθεύτηκαν από την πεζή πραγματικότητα" αναφέρει σε δήλωση του στο ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ NEWS ο Σπηλαιολόγος που έχει εξερευνήσει αρκετά σπήλαια στην περιοχή της Μακρυνείας και όχι μόνο.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

14η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής - Ανοικτό Κάλεσμα Συμμετοχής Αγρίνιο 2013



Κάνε τη Μουσική, Γίνε η Γιορτή.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου και η εθνική ομάδα σχεδιασμού και συντονισμού (ΑΜΚΕ Μ.Ε.Σ.Ο.) σε συνεργασία με τους περισσότερους τοπικούς διοργανωτές σε 30 πόλεις στην Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία των εκδηλώσεων και το κάλεσμα συμμετοχής.

Όπως κάθε χρόνο, θέλουμε να προσφέρουμε την ευκαιρία σε όλα τα είδη μουσικής να ακουστούν με ίσες ευκαιρίες στον κόσμο, ενώνοντας ερασιτέχνες, φιλόδοξους μουσικούς, καταξιωμένους επαγγελματίες και κοινό σε μια μεγάλη και μοναδική μουσική στιγμή: την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Επίσκεψη δύο Αντιδημάρχων στην Καψοράχη

Επίσκεψη στην Τοπική Κοινότητα Καψοράχης πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγρινίου Τσούκαλος Ευστάθιος  και Βλάσης Σφυρής.
Η επίσκεψη έγινε ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου το τοπικού συμβουλίου Καψοράχης Κου Χρήστου Βδουκάκη.
Ο Αντιδήμαρχος Ευστάθιος Τσούκαλος περπάτησε σε όλο το χωριό και ενημερώθηκε τόσο από τον Πρόεδρο της κοινότητας όσο  από τους κατοίκους του χωριού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 
Ο ακούραστος Αντιδήμαρχος Βλάσης Σφυρής ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της κοινότητας για τα προβλήματα της αρμοδιότητας του και ανέφερε ότι το έργο υδροδότησης του οικισμού Παλιοχωρίου  είναι έτοιμο και έτσι λύνεται το χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης των κατοίκων. 
Ύστερα από επικοινωνία του ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ NEWS με τον εργαλάβο του ως άνω έργου Ζήση Αναστάσιο μας ανέφερε ότι το έργο παραδόθηκε 21/5/2013 και είναι έτοιμο για χρήση από τους κατοίκους.


Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Καστρί Παλαιοχωρίου Καψορράχης. Η Αρχαία Μέταπα (;)*

Δημοσιεύθηκε στην περιοδική έκδοση της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε) η παρουσίαση της Αρχαιολόγου της ΛΣΤ' Εφορίας Αρχαιοτήτων Κας Βασιλικής Τσαντήλα που έγινε στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις ΚΑΨΟΡΑΧΗ 2007 με θέμα "Καστρί Παλαιοχωρίου Καψορράχης. Η Αρχαία Μέταπα (;)*"

Εκδήλωση της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας για τον Ιωάννη Μακρυγιάννη.


Με τη μεγαλειώδη συμμετοχή εκατοντάδων μελών και φίλων που κυριολεκτικά κατέκλυσαν τόσο τη μεγάλη αίθουσα όσο και τους λοιπούς χώρους του Δημοτικού κινηματογράφου της πόλης μας, πραγματοποιήθηκε η ιστορικού προβληματισμού εκδήλωση της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας την Τρίτη 23 Απριλίου 2013 το απόγευμα.

Τα στοιχεία της 15χρονης που εξαφανίστηκε στο Θέρμο


Στη δημοσιότητα δόθηκαν από το “Χαμόγελο του Παιδιού’ τα στοιχεία της 15χρονης που εξαφανίστηκε στο την Τρίτη στο Θέρμο. Ζητείται η συνδρομή όλων όσων μπορεί να γνωρίζουν κάτι. Τα στοιχεία του κοριτσιού είναι:

"Νεκροψία" στο ανθρώπινο σώμα του Ιησού Χριστού



Ο Φίλιππος Κουτσάφτης είναι ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και ίσως ο πιο διάσημος ιατροδικαστής των τελευταίων δεκαετιών. Έχει κληθεί να μελετήσει και να αποφανθεί για τα μεγαλύτερα σύγχρονα εγκλήματα και οι εκθέσεις του προσέφεραν πολύτιμα στοιχεία στις Αρχές. Αυτή τη φορά όμως εκλήθη να κάνει μια διαφορετική «νεκροψία» και «έκθεση» για το μαρτύριο και τον θάνατο του Ιησού. Ο κ. Κουτσάφτης έχει κάνει μια βαθιά μελέτη (συστηματικά εδώ και καιρό) για το θέμα, εξετάζοντας όλες τις πηγές και αναλύοντας τα Πάθη και τον θάνατο του Ιησού με επιστημονικό τρόπο. Σήμερα αναλύει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» τα αίτια θανάτου του Ιησού, την επίπτωση κάθε βασανιστηρίου αλλά και την ψυχοσωματική κατάσταση του Χριστού. Τέλος, απαντά γιατί καταρρίπτονται όλες οι θεωρίες που αμφισβητούν ότι ο Χριστός πέθανε πάνω στον Σταυρό, με τελικό σκοπό να αμφισβητηθεί η Ανάστασή Του.


Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η Τράπεζα Πειραιώς: Διαθέτει γη για νέους αγρότες!


Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, θα διαθέσει 5.000 στρέμματα γης σε ολόκληρη τη χώρα, σε νέους κάτω των 35 ετών, που επιθυμούν να μπουν δυναμικά στον αγροτικό χώρο υιοθετώντας πρακτικές υπεύθυνης γεωργίας και βιώσιμης επιχειρηματικότητας.


Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Εορταστικές εκδηλώσεις από τον σύλλογο των απανταχού Μακρυνιωτών Μακρυνείας "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΗΓΑΝΑΣ"

Το ιστορικό εκκλησάκι
Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποίησε ο νεο-ιδρυθείς σύλλογος των απανταχού Μακρυνιωτών Μακρυνείας "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΗΓΑΝΑΣ" στις 8 Μαΐου 2013 στην Κάτω Μακρυνού Μακρυνείας τιμώντας την μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Αυτό το χωριό έχει μηδενική ανεργία!




- Είναι η εξαίρεση στον κανόνα όταν το 27% των Ισπανών είναι άνεργοι
- Βρίσκεται στην Ανδαλουσία, λέγεται Μαριναλέντα και εκεί όπου η ανεργία είναι μηδενική
- Όλα τα χρωστούν στον δήμαρχό του χωριού τον Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορντίγιο
- Εχει καταργήσει την αστυνομία και νοικιάζει γη που ανήκε παλιά στο κράτος με 15 ευρώ μόλις τον μήνα

Ληστεία στην Καψοράχη


ΝΕΟΤΕΡΑ
Η ληστεία πραγματοποιήθηκε από 2 ρομά.

Στην Καψοράχη πρίν λίγο διερχόμενο αυτοκίνητο ακινητοποίησε 80χρονο και του απέσπασε με την βία 80,00 €. Ο οδηγός επιβιβάσθηκε στο αυτοκίνητο και εξαφανίσθηκε.


Έρευνες πραγματοποιεί το ΑΤ Γαβαλούς

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Απονομή Χρυσού Μεταλλίου σε πρώην μαθήτρια του Λυκείου Ματαράγκας


Στις 29 Απριλίου 2013 στο Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα ο Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Τάρεκ Αντέλ απένειμε στη Βασιλική Παπασπύρου του Σπυρίδωνος και της Μαρίας το Α΄  Βραβείο (Χρυσό Μετάλλιο).

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Η γιορτή της μητέρας

Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.Μία νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.Καθώς ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη η γιορτή  μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας" αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Παραδοσιακά δώρα όπως τα λουλούδια, τα φυτά ή οι σοκολάτες προσφέρονταν στη Γιορτή της μητέρας.Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της

6η συνάντηση Varadero Forum Eating στη Γαβαλού


Σάββατο 18 Μαΐου η καθιερωμένη συνάντηση στη Γαβαλού (στο σπίτι του Γ.Τσάτσου).

Μας αξίωσε ο Θεός και η Μέρκελ και φέτος να μπορέσουμε να περάσουμε μια μέρα με παλιούς και νέους φίλους. Η

Hellas Rally Raid Lepanto 2013


Ένας μεγάλο αγώνα ταχύτητας αλλά και «επιβίωσης» έγινε στην περιοχή της Ναυπακτίας και της Μακρυνείας (Αράκυνθος). Από της 21 έως της 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ο αγώνας «Hellas Rally Raid Lepanto» (www.hellasrally.org) 2013 με την προοπτική να καθιερωθεί η πραγματοποίηση του στην πανέμορφη περιοχή της Ναυπακτίας.
Η περιπέτεια άρχισε από την Ναύπακτο και εκτυλίχθηκε μέσα στις 11 ειδικές διαδρομές και τα 1600 χλμ που διήνυσαν οι αγωνιζόμενοι με φόντο τα εντυπωσιακότερα τοπία της Στερεάς Ελλάδας. Ο ορεινός όγκος των Αγράφων, της Οίτης, της Γκιώνας, τα περίφημα δάση της Ορεινής Ναυπακτίας και της Φωκίδας και ο Αράκυνθος της Μακρυνείας ήταν το πεδίο δράσης του αγώνα.

Σαββατόβραδο στο Σαρωνικό

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Έρευνες για τον καπνό που πωλείται παράνομα



Σε Λαμία και Αγρίνιο επικεντρώνονται οι έρευνες για την προέλευση του χύμα καπνού που διακινείται παράνομα στην περιφέρεια και όχι μόνο. Την ίδια στιγμή οι έλεγχοι για λαθραία τσιγάρα αποδίδουν καρπούς: Δυο Βούλγαροι χθες προσπάθησαν να εισάγουν στο Ρέθυμνο εξήντα τέσσερα πακέτα τσιγάρα, τα οποία δεν έφεραν την απαιτούμενη από τον νόμο ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.«Η πώληση καπνού χύμα σε σακούλες στους καταναλωτές, χωρίς τις σημάνσεις που προβλέπει η νομοθεσία και χωρίς την καταβολή των αναλογούντων φόρων αποτελεί μια μορφή παράνομου εμπορίου, όπως και τα παράνομα τσιγάρα» τονίζεται στην καμπάνια που συνυπογράφουν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης και εταιρειών εμπορίας καπνού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων και η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος. Η οποία έχει

Δημοπρατήθηκε η Περιμετρική Μακρύνειας

Δημοπρατήθηκε σήμερα το έργο "Περιμετρική οδός Μακρυνείας από Ζευγαράκι έως Δαφνιά" και προσωρινός μειοδότης ανακηρύχτηκε η κοινοπραξία ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ – ΙΟΝΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 12.000.000,00 ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ο χρόνος αποπεράτωσης των εργασιών είναι 24 μήνες.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή, το  έργο αφορά την κατασκευή οδού, στους οικισμούς που βρίσκονται νότια της λίμνης Τριχωνίδας, εναλλακτικά και παράλληλα προς την υφιστάμενη επαρχιακή οδό που συνδέει τους οικισμούς από Ζευγαράκι έως Δαφνιά.

Σταθμός πυρόσβεσης Β΄ τάξης στην Μακρυνεία από εθελοντές

Στο σύνολο 80 εθελοντές πυροσβέστες θα υπάρχουν φέτος στην διάθεση της Π.Υ. Αγρινίου και θα επανδρώνουν τους εθελοντικούς σταθμούς Β΄ τάξης στην Παραβόλα και την Μακρυνεία. Σε εξέλιξη είναι η ίδρυση του κλιμακίου των εθελοντών πυροσβεστών. Στην εμβέλεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, οι Εθελοντές Πυροσβέστες είναι στο σύνολο 80 άτομα. Τα 40 επανδρώνουν το εθελοντικό κλιμάκιο της Παραβόλας και τα υπόλοιπα 40 άτομα το κλιμάκιο της Μακρυνείας. Τα άτομα που συμμετέχουν στα κλιμάκια των εθελοντών πυροσβεστών που στην ουσία λόγω του μεγάλου αριθμού των εθελοντών τα κλιμάκια δημιουργούν σταθμούς, έχουν περάσει όλα τα πρωταρχικά στάδια, ενώ αναμένεται εντός ολίγου η έναρξη της εκπαίδευσής τους και εκ παραλλήλου αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ, ώστε τα κλιμάκια να λάβουν δράση. Με την ίδρυση των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών ενισχύεται...

Χωρίς άρδευση άλλη μια χρονιά η Μακρυνεία – Αναξιοποίητες μελέτες για το αρδευτικό δίκτυο

Ο υπουργός αναφέρει σχετικά ότι «στις 20.01.2012 εντάχθηκε στη ΣΑΕ 081 (εθνικοί πόροι) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ποσό των 200.000 ευρώ για την κατασκευή του έργου με τίτλο ‘’Αποκατάσταση λειτουργικότητας αντλιοστασίων και αρδευτικού δικτύου περιοχής Μακρυνείας Δήμου Αγρινίου Αιτωλοακαρνανίας’’. Ο φάκελος με τη μελέτη του έργου βρίσκεται στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να προχωρήσουν αρμοδίως στη δημοπράτηση του έργου».
Αναφορικά με τη συντήρηση του δικτύου, ο υπουργός επισημαίνει ότι αυτή «αποτελεί αρμοδιότητα του Τ.Ο.Ε.Β. Μακρυνείας, στον οποίο έχει μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα Διοίκησης, Λειτουργίας και Συντήρησης (ΔΛΣ) του υπόψη έργου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί έργων εγγείων βελτιώσεων. Μετά δε την έναρξη ισχύος του Νόμου 3852/2010 ‘’Πρόγραμμα Καλλικράτης’’, η εποπτεία των Τ.Ο.Ε.Β. ανήκει στους Δήμους όπου εδρεύουν (άρθρο 94). Κατά συνέπεια, ο Δήμος Αγρινίου, στην προκειμένη περίπτωση, ασκεί την εποπτεία επί του Τ.Ο.Ε.Β. Μακρυνείας».