Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Προσλαμβάνονται άμεσα ένας καρδιολόγος και ένας παιδίατρος στο νοσοκομείο Αγρινίου

Με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή συναντήθηκε σήμερα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου Γιώργου Βλάχου, και τον ενημέρωσε για το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης ιατρών απολύτως αναγκαίων ειδικοτήτων, που έχει ως συνέπεια το νοσοκομείο να αδυνατεί να καλύψει τις εφημερίες του και να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ο υπουργός δέχθηκε το αίτημα για επείγουσα κάλυψη των πιο πιεστικών αναγκών του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό και υποσχέθηκε ότι θα κινήσει αμέσως τη διαδικασία πρόσληψης δύο επικουρικών ιατρών -ενός καρδιολόγου και ενός παιδιάτρου-, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθιωτών κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα

Σας ενημερώνουμε, ότι την Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 10:00 π.μ., σας καλούμε στα γραφεία του Συλλόγου μας (Πατησίων 5, Αθήνα) προκειμένου να πραγματοποιηθεί κοπή πίτας - γενική συνέλευση και ανάδειξη Νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Δικαίωμα υποψηφιότητας για το Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το καταστατικό ίδρυσης του Συλλόγου έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι του Ν. Αττικής.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα ενεργά μέλη του Συλλόγου. 
(Για εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψηφιότητας για το Δ.Σ. παρακαλώ επικοινωνήστε στο 6945 029 871 έως 25-01-2015) 

Ο Φορέας Διαχειρίσης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου για την Παγκόσμια Ημερα Υγροτόπων

Οι υγρότοποι προσφέρουν σημαντικές οικονομικές , κοινωνικές και περιβαλλοντικές αξίες τόσο στον τόπο τον οποίο απαντώνται όσο και παγκοσμίως, ενώ στα πλαίσια της αειφόρου διαχείρισης, προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τις μελλοντικές γενιές. Για αυτό και κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζεται διεθνώς η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ( Σύμβαση Ραμσάρ) στο Ramsar του Ιράν. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1997 και από τότε κυβερνητικές υπηρεσίες, μη - κυβερνητικές οργανώσεις και κοινοτικές ομάδες γιορτάζουν την ημέρα αυτή αναλαμβάνοντας δράσεις για την ευαισθητοποίηση των αξιών και των παροχών των υγροτόπων κοινού και την προώθηση της συνετής χρήσης και διατήρησης των υγροτόπων.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2015 θα ξεκινήσει άμεσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενεργοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου η διαδικασία λήψης κωδικών για το έτος 2015 για τους παραγωγούς που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2015 μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ (online). Επισημαίνεται ότι η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για κάθε παραγωγό ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής της αίτησής του το έτος 2014.
Οδηγίες για την λήψη κωδικού και την ενεργοποίησή του παρέχονται στην διαδικτυακή υπηρεσία.
Δεν θα μπορούν να υποβάλλουν διαδικτυακά την αίτησή τους όσοι δηλώνουν αγροτεμάχια που γεωχωρικά ανήκουν σε περισσότερες από μια περιφερειακή ενότητα (κύρια και συμπληρωματική) ή ζωικό κεφάλαιο.

Πρώτο μέλημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η καλή λειτουργία αρδευτικών και στραγγιστικών δικτύων της Αιτωλοακαρνανίας εν όψει της νέας αρδευτικής περιόδου

Τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων λειτουργίας του εγγειοβελτιωτικού έργου της Αιτωλοακαρνανίας εν όψει της έναρξης της αρδευτικής περιόδου, συζητήθηκαν σε σύσκεψη στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνας Σταρακά και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Πλατανιά.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Αποστόλης Ευθυμίου, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου Κωνσταντίνος Βήτας, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας με επικεφαλής το Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρο Βέρρα, το Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βασίλη Μιχαλόπουλο, το Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννη Κρινή και τη Διευθύντρια Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλακαρνανίας Ειρήνη Καραθανάση.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Κοπή πίτας του συλλόγου Μεσάριστας


 Την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μεσάριστας "Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ” το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στην Μεσάριστα παρουσία Μεσαριστιάνων και φίλων του συλλόγου από τα γύρω χωριά.

Ο Πρόεδρος  του συλλόγου Γιώργος Αγγελοκωστόπουλος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία του στις εκδηλώσεις του συλλόγου.
Ο πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγρινίου Στάθης Τσούκαλος έκοψε την πίτα και τόνισε ότι θα είναι πάντα παρών στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι σύλλογοι.
Μετά την κοπή της πίτας ο αη Βασίλης μοίρασε δώρα στα παιδιά και ακολούθηκε γλέντι.
Το παρόν έδωσαν ο πρώην Αντιδήμαρχος  Αγρινίου Στάθης Τσούκαλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μασάριστας Πέτρος Τριανταφύλλου, Καψοράχης Χρήστος Βδουκάκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιοστικού Συλλόγου Άκρων Δημήτρης Αλεξανδρής και Καψοράχης Κώστας Κουμπουλής.

Κοπή πίτας 2015 της λέσχης Αράκυνθος 4Χ4


Η λέσχη Αράκυνθος 4Χ4 έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα στον Αράκυνθο την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Βουλευτικές εκλογές 2015 - Οι βουλευτές του Νομού μας

  1. Βαρεμένος Γεώργιος του Βασιλείου
  2. Τριανταφύλλου Μαρία του Κωνσταντίνου

  1. Σαλμάς Μάριος του Γεωργίου 
  2. Καραγκούνης Κωνσταντίνος του Ανδρέα
  1. Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος του Ηλία

  1. Κωνσταντόπουλος Δημήτριος του Χρήστου

 
  1. Μωραϊτης Νικόλαος του Επαμεινώνδα


Στο ανακαινισμένο Γυμνάσιο Γαβαλούς κλιμάκιο του δήμου Αγρινίου

Το ανακαινισμένο κτίριο του Γυμνασίου Γαβαλούς  επισκέφθηκε την Πέμπτη (22-1-2015)  κλιμάκιο του Δήμου Αγρινίου αποτελούμενο από τους  Αντιδημάρχους, Νίκο Γκρίζη (Παιδείας & Αθλητισμού) και Ανδρέα Καλαμπαλίκη (Καθαριότητας).
Κατά την επίσκεψη οι Αντιδήμαρχοι ενημερώθηκαν από το Διευθυντή του σχολείου, Ευθύμιο Αδάμη για τα τρέχοντα ζητήματα και τις ενέργειες που είναι απαραίτητες από πλευράς Δήμου για την εύρυθμη λειτουργία του.
Το διδακτήριο του Γυμνασίου Γαβαλούς, στον Δήμο Αγρινίου, έχει ανακαινιστεί πλήρως και αποτελεί «κόσμημα» για την περιοχή και παραδόθηκε προς χρήση, στις εορτές των Χριστουγέννων.

Οι καπετάνισσες της Τριχωνίδας




Η τέχνη του ψαρέματος στην μεγαλύτερη λίμνη της χώρας ήταν κάποτε γυναικεία υπόθεση.
Ρεπορτάζ της Κέλλης Χεινοπώρου στον Αντέννα...

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Υποψήφιοι Βουλευτές του Νομού μας

Εμείς τους παρουσιάζουμε
                   Εσείς τους ψηφίζεται..... άν θέλετε (Βάζετε μέχρι 2 σταυρούς)
  • ΑΝΔΡΙΚΟΥΛΑ ΣΟΦΙΑ
  • ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  • ΚΑΤΣΙΩΠΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • ΛΙΤΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
  • ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  • ΜΠΟΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΓΩΓΩ)
  • ΠΑΪΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  • ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ
  • ΦΩΚΑ ΜΑΡΙΑ
  • ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  • ΔΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  • ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΩ (ΒΑΛΑΝΤΗ)
  • ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗ ΗΡΩ
  • ΚΟΛΟΒΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  • ΚΟΝΤΟΝΑΣΙΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
  • ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ-ΑΝΔΡΕΑΣ
  • ΤΟΥΡΟΥΝΙΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
  • ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
  • ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  • ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  • ΔΕΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  • ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΥ ΑΝΝΑ
  • ΣΙΔΗΡΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
  • ΤΖΑΜΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
  • ΤΡΥΦΙΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  • ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Οι Γαβαλιώτες έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα

Παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου κας Χριστίνας Σταρακά και αρκετών Γαβαλιωτών και Μακρύνειων οι Γαβαλιώτες της Αθήνας έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του συλλόγου κος Άρης Σουφλής και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τόνισε ότι ο σύλλογος Γαβαλιωτών προσπαθεί παρά την οικονομική κρίση να πρωτοστατεί στα πολιτιστικά δρώμενα της Μακρυνείας.
Η Αντιπεριφερειάρχης κα Χριστίνα Σταρακά τόνισε ότι η ίδια θα βρίσκεται στο πλευρό των συλλόγων και της περιοχής μας.
Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης κα Χριστίνα Σταρακά, ο πρόεδρος της ΟΣΥΝ Τάκης Στεργίου, ο πρώην πρόεδρος της ΟΣΥΕΜ Γιάννης Μπούρος, οι Πρόεδροι των συλλόγων Άκρων Δημήτρης Αλεξανδρής, Καψοράχης Κώστας Κουμπουλής, Αιτωλικής εταιρείας κος Κοντός και η αρχαιολόγος κα Ζαφειροπούλου.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

8ος Ημιμαραθώνιος Δρόμος (21,1 χλμ.) «Μιχάλης Κούσης», την Κυριακή 1η Μαρτίου 2015

Ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Δυτικής Στερεάς , και το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αγρινίου – ΕΟΛΣΜΑΥ διοργανώνουν   τον 8ο Ημιμαραθώνιο Δρόμο (21,1 χλμ.) «Μιχάλης Κούσης», την Κυριακή 1η Μαρτίου 2015.
Πρόκειται για μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση στην οποία παίρνουν μέρος κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες μεγάλων αποστάσεων.
Αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη και είναι αναμφίβολα το κορυφαίο γεγονός στο χώρο του κλασσικού αθλητισμού.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι οι αγώνες να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη αίγλη και δημοσιότητα «Πρόκειται για μία διοργάνωση, η οποία φιλοδοξούμε να καταστεί η καλύτερη «διαφήμιση»  για την πόλη μας, στο μέλλον. Στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγρινίου, www.agrinio.gr (http://84.205.237.72/ticket/kousis/index.php), υπάρχει ειδικός σύνδεσμος, ο οποίος παραπέμπει στο νέο site,  για τον 8ο ημιμαραθώνιο. Στην ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τον αγώνα, να δηλώνετε ηλεκτρονικά τη συμμετοχή σας ,τη  διαδρομή του αγώνα κ.α. Σας περιμένουμε να δηλώσετε συμμετοχή, προκειμένου να τιμήσουμε το μεγάλο Αγρινιώτη αθλητή, ο οποίος τίμησε την πόλη μας και πρόωρα έφυγε από κοντά μας» αναφέρει σε δήλωση του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Νίκος Γκρίζης.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Εκδήλωση κοπής πίτας του Συλλόγου Γαβαλιωτών Αθήνας






Ο Σύλλογος Γαβαλιωτών Αθήνας καλεί όλους τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου  την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια στο Roof Garden στον 10ο όροφο και ώρα 10:30-13:30

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Μάθε που ψηφίζεις

Να μάθουν το εκλογικό τμήμα και το δήμο που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μπορούν οι ψηφοφόροι, μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να συμπληρώσουν στη σχετική φόρμα το ονοματεπώνυμό τους, το πατρώνυμο και την χρονολογία γέννησής τους.

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Εορτασμός των Θεοφανείων στις ΔΕ Αρακύνθου και Μακρυνείας υπό ήλιο με δόντια και τσουχτερό κρύο (φωτο & βίντεο)

Με λαμπρότητα και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, παρά το τσουχτερό κρύο, τελέστηκε στις ΔΕ Αρακύνθου και Μακρυνείας, την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015,  ο Αγιασμός των Υδάτων.
Μετά τη Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στις ενορίες, πλήθος πιστών  συγκεντρώθηκε στις καθορισμένες από τον Δήμο Αγρινίου περιοχές, παραλία Μούρτου Καψοράχης και Βουζά Ματαράγκας, για να παρακολουθήσουν την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και αγιασμού των υδάτων.
Αρκετοί ήταν εκείνοι  που βούτηξαν στην λίμνη για να πιάσουν τον σταυρό.
Στην τελετή της ΔΕ Μακρυνείας  παρευρέθηκαν ο Διοικητής του ΑΤ Γαβαλούς Αστυνόμος Β΄ Δημήτριος  Ζωγράφος, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Αγ.Ανδρέα Στάθης Λαγός, Δαφνιά Γιώργος  Ανδριτσόπουλος, Τριχωνίου Γκολφίνος Ανδρέας και Καψοράχης Χρήστος Βδουκάκης και πλήθος κόσμου.

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Έως τις 18 Ιανουαρίου 2015 αλλάζουν τα διπλώματα οδήγησης

Την υποχρέωση να αλλάξουν το δίπλωμα τους έχουν οι κάτοχοι αδειών οδήγησης μοτοποδηλάτου, οι οποίες χορηγήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας της ελληνικής Αστυνομίας, εντός διετίας από τη θέση σε ισχύ του Π.Δ51/2012 (δηλαδή μέχρι 18-01-2015)
Όσοι παραμελήσουν την υποχρέωση τους αυτή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που μπορεί να τους επιβληθούν σε έλεγχο της Τροχαίας.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους είτε στην κατά τόπους Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας τους , είτε στα κατά τόπους ΚΕΠ. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για όσους κατέχουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου είτε όχι.
  • Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση
  • Φωτοτυπία άδειας μοτοποδηλάτου
  • Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας
  • Φωτογραφία τύπου διαβατηρίου
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι μετά την λήξη της προθεσμίας οι Άδειες Οδήγησης που χορηγήθηκαν από την Τροχαία δεν θα έχουν ισχύ και όσοι οδηγοί δεν τις αντικαταστήσουν με τις νέες άδειες οδήγησης κινδυνεύουν να τους επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 95 του Κ.Ο.Κ.

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Αφρικής θα ηλεκτροδοτήσει 1,5 εκατ. νοικοκυριά

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Αφρικής, το Tarfaya Energy Project (TAREC), ξεκίνησε να παράγει ενέργεια στη νότιο ακτή του Μαρόκου στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Το αιολικό πάρκο αποτελείται από 131 ανεμογεννήτριες, εκτείνεται σε μια έκταση 88.000 στρεμμάτων και αναμένεται να απομακρύνει 990.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.
Το έργο TAREC αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας ανάμεσα στη γαλλική πολυεθνική GDF Suez και την επενδυτική Nareva Holding. Είχε προϋπολογισμό 547 εκατ. δολάρια και θα παράξει καθαρή ενέργεια  για 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά. Το Μαρόκο είναι μια χώρα χωρίς ορυκτούς πόρους -όπως η Ελλάδα- και στηρίζεται στις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες.
Κάθε μια από τις 131 ανεμογεννήτριες έχει ισχύ 2,3 Μεγαβάτ. Συνολικά, η ισχύς των 300 Μεγαβάτ αποτελεί το 15% του στόχου ισχύος στην αιολική ενέργεια που έχει θέσει η κυβέρνηση του Μαρόκου ως το 2020.
Την επόμενη πενταετία, η κυβέρνηση σχεδιάζει την εγκατάσταση και σύνδεση με το δίκτυο 2 Γιγαβάτ αιολικής ενέργειας.
Όταν αυτά τα αιολικά πάρκα εγκατασταθούν, το Μαρόκο θα καλύψει το 42% των ενεργειακών του αναγκών με αιολική ενέργεια.

econews

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Θεοφάνεια 2015 στο Δήμο Αγρινίου

Ο Δήμαρχος, Γιώργος Παπαναστασίου και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου σας προσκαλούν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την Εορτή των Θεοφανείων, την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015.
Πρόγραμμα:
ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ: Αγιασμός Υδάτων και Κατάδυση Τιμίου Σταυρού, θέση Βουζά Ματαράγκας, ώρα 10:45 π.μ..
ΚΑΨΟΡΑΧΗ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ: Αγιασμός Υδάτων και Κατάδυση Τιμίου Σταυρού, θέση Μούρτος, ώρα 11:00 π.μ..
9.45 π.μ : Αγρίνιο, προσέλευση Επισήμων- Θεία Λειτουργία και Μέγας Αγιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου (νέο) χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά .
10:30 π.μ : Αγρίνιο, Αγιασμός Υδάτων και Κατάδυση Τιμίου Σταυρού στη δεξαμενή Παλαιού Αγίου Χριστοφόρου.
ΝΕΑΠΟΛΗ &  ΣΤΡΑΤΟΣ : Αγιασμός Υδάτων και Κατάδυση Τιμίου Σταυρού στη τεχνητή Λίμνη Στράτου (Γέφυρα Αχελώου), ώρα 10:45 π.μ..
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ : Αγιασμός Υδάτων και Κατάδυση Τιμίου Σταυρού , παραλία Αγίου Γεωργίου (Δημ. Τουριστικό Περίπτερο) στο Καινούργιο, ώρα 10:30 π.μ..
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ: Αγιασμός Υδάτων και Κατάδυση Τιμίου Σταυρού, θέση Αμπάρια στο Παναιτώλιο, ώρα 11:00 π.μ..
ΠΑΡΑΒΟΛΑ: Αγιασμός Υδάτων και Κατάδυση Τιμίου Σταυρού, θέση Δογρή, ώρα 10:45 π.μ..
ΨΗΛΟΒΡΑΧΟΣ ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ: Αγιασμός Υδάτων και Κατάδυση Τιμίου Σταυρού, γέφυρα Επισκοπής στο Ψηλόβραχο, ώρα  11:00 π.μ..

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Ιστορίες του χωριού....Του Ανδρέα Μουντούρη. "Μικρές Αφροδίτες" (Μέρος δεύτερο.)

Στους κινηματογράφους όμως, για να δουν τις ταινίες που τους άρεσαν έπρεπε να πληρώσουν εισιτήριο και δυστυχώς χαρτζιλίκι απ' τους γονείς τους δεν υπήρχε, άλλωστε που να τα έβρισκαν κι εκείνοι τα χρήματα, φτωχοί άνθρωποι ήταν. Έπρεπε λοιπόν να δουλέψουν ή να βρουν κάποιον άλλο τρόπο για να αποκτήσουν εισόδημα. Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι κατάφερναν να βγάζουν χρήματα δουλεύοντας σε διάφορες αγροτικές δουλειές κατ' αποκοπή. Όταν αρμάθιαζαν το δικό τους καπνό πήγαιναν κι αρμάθιαζαν σε κάποιους νοικοκυραίους, που είχαν μεγάλη παραγωγή και πληρωνόταν πενήντα λεπτά την αρμάθα. Ο Ανδρέας μάζευε κι αρμάθιαζε καπνό πολύ γρήγορα, τα χέρια του πήγαιναν λες κι ήταν μηχανή. Με το δεξί του χέρι κρατούσε σταθερά την τροχισμένη βελόνα του και με το αριστερό έπαιρνε 5 - 10 φύλλα καπνού κάθε φορά κι ένα - ένα τα περνούσε γρήγορα στη βελόνα. Έφτιαχνε περισσότερες από 40 αρμάθες την ημέρα. Αυτή τη δουλειά αν προσπαθούσε να την κάνει κάποιος άλλος που δεν ήταν μαθημένος σίγουρα θα κατατρυπούσε τα δάχτυλά του. Αλλά τι να πει κανείς, γι' αυτά τα παιδιά, που έτυχε να γεννηθούν μες στα καπνοχώραφα της Αιτωλίας. Άλλες πάλι φορές πήγαιναν κι έδεναν τριφύλλι τη νύχτα με το φως του φεγγαριού και πληρωνόταν με τις μπάλες που έδεναν. Άλλοι στο δέσιμο χρησιμοποιούσαν ξύλινα καλούπια, όμως οι νεαροί μας φίλοι χρησιμοποιούσαν μια σιδερένια μηχανή, που έκανε καλύτερη δουλειά κι είχε και μεγαλύτερη απόδοση. Ο ένας τροφοδοτούσε με σανό τη μηχανή κι ο άλλος ανεβοκατέβαζε το ξύλινο μοχλό πρεσάροντας τη μπάλα ... Σκληρή δουλειά και μάλιστα για δυο δεκαεξάχρονα αμούστακα παιδιά. Σήμερα, τη δουλειά εκείνη που έκαναν τα παιδιά ολόκληρη τη νύχτα, ένα σύγχρονο μηχάνημα την κάνει σε δέκα λεπτά ! Το Καλοκαίρι έβγαζαν μια χαρά το χαρτζιλίκι τους κι αρκετές φορές τους περίσσευαν και χρήματα για το σπίτι. Τα πράγματα δυσκόλευαν λίγο το Φθινόπωρο και το Χειμώνα, όμως φίλοι μου, όπως γνωρίζεται "Η πενία τέχνες κατεργάζεται".