Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Διασωθείς από τη σφαγή στο Δίστομο, ντροπιάζει τους Γερμανούς, στο ZDF - Ένα σκετσάκι κόλαφος για τις γερμανικές πονηριές.

Αξίζει να διαθέσετε 15 λεπτά από τον χρόνο σας και να δείτε την εκπομπή που προβλήθηκε στο γερμανικό κανάλι ZDF. Ξεκινά ανάλαφρα και χιουμοριστικά, έστω με πικρό χιούμορ, αλλά βαραίνει ιδιαίτερα, συναισθηματικά, όταν θίγεται ενώπιον του γερμανικού κοινού μεταξύ πολλών και το ζήτημα της σφαγής του Διστόμου από τον ίδιο τον Αργύρη Σφουντούρη, διασωθέντα του εγκλήματος, παδί 4 ετών τότε, που έχασε 30 συγγενείς…
Ένα σκετσάκι κόλαφος για τις γερμανικές πονηριές. Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς τους Γερμανούς που το οραματίστηκαν, το οργάνωσαν και το παρουσίασαν.




ΣΤΗΡΙΖΩ-ΘΕΛΩ ΜΠΟΡΩ Όλοι μαζί ενισχύουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αγρινίου

Ο Δήμος Αγρινίου διοργανώνει την «ΗΜΕΡΑ ΑΓΑΠΗΣ» την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, προκειμένου να ενισχυθεί το έργο του κοινωνικού παντοπωλείου.
Από τις 18.00-21.00 το απόγευμα, πολίτες ,φορείς και επιχειρήσεις θα μπορούν να φέρνουν τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Αγρινίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των «μουσικών συνόλων» της πόλης, τα οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την προσπάθεια, των ηχοληπτών Αγρινίου και του Παναιτωλικού, που θα συμμετάσχει ενεργά με πολλές εκπλήξεις .
Η συγκέντρωση τροφίμων και τα μουσικά σύνολα θα είναι στα εξής σημεία : Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Στράτου, Πλατεία Σουλίου, Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου και προαύλιος χώρος Αγίας Τριάδας, Παναιτωλίου .

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821 στη Γαβαλού









Φωτογραφίες: Φροντιστήριο Κρούση

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Α.Γ.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Α.Γ. που προέκυψε από τις εκλογές της 22 Μαρτίου 2015
Πρόεδρος: Γούλας Ανδρέας
Αντιπρόεδρος: Μπεσίνης Θωμάς
Γραμματέας: Μπαδας Νίκος
Βοηθός Γραμματέα: Γεωργακόπουλος Βασίλης
Ταμίας: Καλτσής Βασίλης
Βοηθός Ταμία: Μπεσίρης Αποστόλης
Υπεύθυνος Παρελάσεων: Κωσταντάκης Χρήστος

Ευχόμαστε στο νέο Δ.Σ του Συλλόγου καλή θητεία , καλό έργο, επιτυχία, δύναμη.
***************************
Αποτελέσματα Εκλογών 2015 7μελους Δ/Σ του Π.Ε.Σ.Α.Γ.

1) Γούλας Ανδρέας 121
2) Κωνσταντάκης Χρήστος 88
3) Μπεσίνης Θωμάς 76
4) Μπάδας Νικόλαος 72
5) Καλτσής Βασίλειος 61
6) Γεωργακόπουλος Βασίλειος 59
7) Μπεσίρης Αποστόλης 56
8) Σαρακανίδας Κων/νος 38
9) Κουρσάρη Παρασκευή 36
Ελεγτική Επιτροπή
1) Μπεσίρη Μαρία 72
2) Κουρσάρης Χρήστος 48
3) Σπαής Νίκος 38

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Σειρά επαφών Παπαναστασίου για πανεπιστήμιο και νοσοκομείο

Την έμπρακτη στήριξη του, για την επίλυση των προβλημάτων και την παραμονή-ενίσχυση των τμημάτων του Αγρινίου κάνει πράξη ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει .
Έτσι μετά την προσωρινή έστω, επίλυση του προβλήματος της σίτισης των φοιτητών, την επιστολή του στον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά και το κάλεσμα όλων να συστρατευτούν στην κοινή προσπάθεια για αναβάθμιση και εμπλουτισμό των πανεπιστημιακών τμημάτων, ο κ. Παπαναστασίου μετά μάλιστα και της διαβεβαιώσεις του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά, πως δεν θα μεταφερθούν τα τμήματα και προκειμένου κάποιοι να μην εκμεταλλευτούν τα προβλήματα της σίτισης ή το ζήτημα των υποδομών και της φοιτητής λέσχης, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή .
Ο Δήμαρχος Αγρινίου συναντήθηκε στο γραφείο του Υπουργού, στην Αθήνα και πέραν τον θεμάτων της υγείας που αφορούν την περιοχή και γνωρίζοντας το ενδιαφέρον που έχει για το νομό ο Αιτωλοακαρνάνας Υπουργός , συζήτησε μαζί του και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τα Πανεπιστημιακά τμήματα . 

FINAL FOUR κυπέλλου Ελλάδος βόλεϊ γυναικών στις 28 και 29 Μαρτίου 2015.

Ο δήμος Αγρινίου θα φιλοξενήσει την διοργάνωση FINAL FOUR του κυπέλλου Ελλάδος βόλεϊ γυναικών στις 28 και 29 Μαρτίου 2015.
Η διοργάνωση αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες αθλητικές διοργανώσεις πανελληνίως, συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον και προβάλλεται δημοσιογραφικά από τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά και έντυπα δίκτυα της χώρας. Όλοι οι αγώνες ημιτελικοί και τελικός θα μεταδοθούν απ ευθείας από την ΝΕΡΙΤ.
Η πόλη του Αγρινίου θα προβληθεί πανελληνίως μέσω της διοργάνωσης, της απευθείας μετάδοσης από την ΝΕΡΙΤ και τουτηλεοπτικού σποτ στο οποίο θα προβάλλεται η Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα το Αγρίνιο.

Πρωτοπορεί ο Δήμος Αγρινίου * Τοποθέτησε αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή στο ΔΑΚ «Μιχάλης Κούσης»

Ο Δήμος Αγρινίου, πρωτοτυπώντας πανελλαδικά, στα πλαίσια της ευαισθητοποίησής του, όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών των αθλουμένων στο ΔΑΚ Αγρινίου και την πρόληψη επικίνδυνων για την υγεία καταστάσεων, εγκαθιστά από σήμερα, Τρίτη 24 Mαρτίου 2015, αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Αγρινίου «Μιχάλης Κούσης». 
Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση περιστατικών ξαφνικής καρδιακής ανακοπής από την οποία εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 3.000.000 άνθρωποι. Μπορεί να τον χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε πολίτης έχει παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, δηλαδή χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και τεχνητής αναπνοής. 
Η χρήση του εξωτερικού απινιδωτή στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΑΚ Αγρινίου «Μιχάλης Κούσης» θα γίνεται, από πλευράς του Δήμου, από τον πιστοποιημένο δημοτικό υπάλληλο Θανάση Μουρτζιάπη. Σύντομα ο Δήμος Αγρινίου θα τοποθετήσει κι άλλους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές, σε σημεία της πόλης, με αποκλειστικό σκοπό να μεγαλώσει ο αριθμός ευκαιριών για τη σωτηρία ατόμων, που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Άγιο είχε ζευγάρι στις Παπαδάτες

Τα εύσημα πρέπει να δοθούν για πολλοστή φορά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου και στο προσωπικό, αφού σήμερα τα ξημερώματα απόδειξαν για μια ακόμη φορά ότι στις πιο δύσκολες στιγμές δίνουν δυναμικό παρόν και σώζουν ανθρώπινες ζωές. Πιο συγκεκριμένα σήμερα γύρω στις 5.00 το πρωί ΙΧ αγροτικό αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό έξω από τις Παπαδάτες Μακρυνείας.
Στο Ι.Χ αγροτικό αυτοκίνητο επέβαινε ζευγάρι από χωριό της Μακρυνείας και εκείνη την ώρα πήγαιναν για αγροτικές εργασίες. Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους το ΙΧ αυτοκίνητο βγήκε έξω από τον αγροτικό δρόμο και έπεσε σε γκρεμό βάθους 30 μέτρων. Το ζευγάρι ήταν πολύ τυχερό γιατί το αυτοκίνητο σταμάτησε σε βράχο και η γυναίκα κατάφερε να βγει και να ειδοποιήσει με το κινητό της τηλέφωνο συγγενή της, ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε την πυροσβεστική και την αστυνομία.
Στο σημείο έσπευσαν δυο πυροσβεστικά οχήματα με τέσσερις άνδρες. Μετά από προσπάθειες 3 ωρών και αφού έδεσαν με γάντζους και σκοινιά, κατάφεραν να ανασύρουν το αυτοκίνητο και να απεγκλωβίσουν τον άνδρα περίπου 45 ετών, τα πόδια του οποίου από το χτύπημα του αυτοκινήτου κατά την πτώση του είχαν εγκλωβιστεί. Ο ίδιος ήταν ο μισός μέσα κι ο μισός έξω από το αυτοκίνητο με τη σύζυγό του να προσπαθεί να το κρατήσει για να μην πέσει σε μεγαλύτερο βάθος.
Πηγή: www.agrinionet.gr
 

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Έκθεση με θέμα το ποδόσφαιρο


Περιοχή Οικολογικής Εστίασης



Όλοι οι γεωργοί που τα αρόσιμα αγροτεμάχιά τους έχουν συνολική έκταση πάνω από 15 ha, πρέπει να διατηρούν ΠΟΕ έκτασης ίσης ή μεγαλύτερης από το 5% της συνολικής αρόσιμης έκτασης, εντός ή παραπλεύρως της έκτασης αυτής.
Περιοχή Οικολογικής Εστίασης θεωρείται η γη υπό αγρανάπαυση, οι εκτάσεις με καλλιέργεια ψυχανθών, όπως βίκος, μηδική, τριφύλλι, όσπρια κ.α., οι δενδροστοιχίες, οι θαμνώνες και οι συστάδες δένδρων με αλληλεπικαλυπτόμενες κόμες, τα χαντάκια και τα ανοικτά υδατορεύματα για σκοπούς άρδευσης ή αποστράγγισης, εξαιρουμένων των τσιμεντένιων και το ακαλλιέργητο περιθώριο ενός μέτρου, κατά μήκος των υδατορευμάτων ή άλλων υδάτινων όγκων. Από την υποχρέωση διατήρησης Περιοχής Οικολογικής Εστίασης εξαιρούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτοί που η εκμετάλλευσή τους καλύπτεται πάνω από το 75% με ποώδη / αγρωστώδη κτηνοτροφικά φυτά ή/και ρύζι ή/και αγρανάπαυση ή/και βοσκότοπο.Η εξαίρεση αυτή αφορά τις περιπτώσεις που η αρόσιμη γη που απομένει, δηλαδή το έως 25%, δεν υπερβαίνει τα 30 ha. Επίσης, εξαιρούνται αυτοί που πάνω από το 75% των αρόσιμων εκτάσεών τους καλύπτεται από ποώδη/αγρωστώδη κτηνοτροφικά φυτά ή/και αγρανάπαυση ή/και καλλιέργεια ψυχανθών. Η εξαίρεση αυτή ισχύει εφ’ όσον η αρόσιμη γη που απομένει, δηλαδή έως 25%, δεν υπερβαίνει τα 30 ha. Τέλος, από τη διατήρηση ΠΟΕ εξαιρούνται -εφόσον το επιθυμούν- οι γεωργοί που τηρούν τις απαιτήσεις του Καν. 834/2007 "περί βιολογικής παραγωγής" και μόνο για τα αγροτεμάχια που καλλιεργούνται με τη βιολογική μέθοδο.
Πηγή: www.e-ea.gr

Μέχρι 30 Απριλίου η υποβολή αίτησης για τους ιδιοκτήτες και χρήστες υδροληψίας

Όλοι οι ιδιοκτήτες και χρήστες σημείων υδροληψίας, από επιφανειακά ή υπόγεια υδατικά συστήματα, οι οποίοι δεν διαθέτουν άδεια χρήσης ύδατος σε ισχύ υποχρεούνται να προβούν σε υποβολή αίτησης, μέχρι την 30η Απριλίου 2015, σύμφωνα με το άρθρο 17 της Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 146896/2014/Φ.Ε.Κ.2878/Β΄/27-10-2014.
Οι ανωτέρω αιτήσεις, κατατίθενται στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Αγρινίου, επί της οδού Δαγκλή 25 & Παπαιωάννου (1ος όροφος) στο Αγρίνιο. Τηλ. Επικοινωνίας: 2641053063 & 2641022523.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Όσο ανθίζουν τα λουλούδια υπάρχει ελπίδα......

 Όσο ανθίζουν τα λουλούδια υπάρχει ελπίδα......

Φωτογραφία: Μάρκος Βδουκάκης

Αποστείλετε μας και την δική σας φωτογραφία να την δημοσιεύσουμε στο Μακρυνεία NEWS
Με την δημοσίευση προβάλλουμε τις ομορφιές του τόπου μας
e-mail: makrinianews@gmail.com

6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου Ν.Αιτωλ/νίας

Ξεκινά το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ θεάτρου Ν.Αιτ/νίας που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Αιτωλ/νίας. 
Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα από τις 21 Μαρτίου έως τις 3 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί με την τελετή λήξης στις 3 Μαΐου όπου θα απονεμηθούν τα αναμνηστικά διπλώματα .
Φέτος θα συμμετάσχουν 18 σχολεία από το Νομό Αιτ/νίας και στόχος του Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου είναι οι μαθητές να παρουσιάσουν το θεατρικό έργο με το οποίο ασχολήθηκαν υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων καθηγητών τους και να αναδείξουν την συλλογική προσπάθεια. 
Επίσης συμπαραστάτης στην προσπάθεια των παιδιών θα είναι και φέτος η καλλιτεχνική επιτροπή η οποία αποτελείται από τους : Μικέλλη Γιώργο - Θεατρολόγο, Βαλαώρα Θανάση – Σκινογράφο, Παπαθανάση Γιάννη - Ηθοποιό, Ζαρκάδα Κάτια – Ηθοποιό , Χατζηγεωργίου Παναγιώτη - Εκπαιδευτικό και Τσιρώνη Μαίρη - Εκπαιδευτικό - Μουσικό.

Δύο οικογένειες από χωριό της Μακρυνείας ξεκινούν δικαστικό αγώνα διεκδικώντας γερμανικές αποζημιώσεις

Δύο οικογένειες από την περιοχή της Μακρυνείας ξεκινούν μεγάλο δικαστικό αγώνα προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημίωση από το Γερμανικό κράτος για την εκτέλεση συγγενών τους κατά την περίοδο της Κατοχής.
Ήδη προσέφυγαν σε γνωστό δικηγόρο του Αγρινίου προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.
Οι συγγενείς έχουν ήδη συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία αλλα χρειάζονται και πολλές άλλες ενέργειες προκειμένου να προχωρήσουν στις αγωγές κατά της Γερμανίας.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Final 4 του Κυπέλλου βόλεϊ γυναικών, στο Αγρίνιο στις 28 και 29 Μαρτίου 2015

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι (18/3/2015) στο Δημαρχείο, η συνέντευξη Τύπου για το Final Four του Κυπέλλου βόλεϊ γυναικών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο το διήμερο 28 και 29/3/2015.
Στην συνέντευξη τύπου παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κ. Νίκος Γκρίζης, η υπεύθυνη του γραφείου τύπου του Δήμου Αγρινίου κα. Νανά Θεοδωροπούλου, εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.ΠΕ) το μέλους του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Ελλάδας (Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Ε) κ. Αποστόλης Βέτσας, ο Δ/ντής κ. Περικλής Μπακοδήμος, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας κ. Ιωάννης Ματσούκας, ο Διοικητής της Π.Υ Αγρινίου κ. Χριστόφορος Μπόκας, η προϊστάμενη του ΔΑΚ «Μιχ. Κούσης» κα. Μαρία Τσώνη, ο υπεύθυνος των αγώνων κ. Θανάσης Μουρτζάπης, καθώς επίσης και αρμόδιοι παράγοντες από τη ΝΕΡΙΤ. 
« Αποτελεί σπουδαίο γεγονός για την περιοχή μας, να φιλοξενεί αυτή την διοργάνωση, για αυτό ως Δήμος δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια ώστε να αποτελέσει μια μεγάλη γιορτή του γυναικείου βόλεϊ. Τις προηγούμενες ημέρες διευθετήσαμε όλα τα τεχνικά ζητήματα προχωρήσαμε σε βελτιώσεις στο ΔΑΚ «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΣΗΣ» έτσι ώστε οι φιλοξενούμενοι μας, ομάδες, διαιτητές, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και φίλαθλοι να μπορέσουν να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους και να απολαύσουν το final four. Η προβολή για την περιοχή μας θα είναι μεγάλη, αφού μέσα από διαφημιστικά μπάνερ, έντυπο υλικό, διαφημιστικό σποτ στη ΝΕΡΙΤ κ.α. θα δείξουμε σε όλους ότι το Αγρίνιο είναι ένας τόπος με πολλές ομορφιές που αξίζει να επισκεφτούν .» ανέφερε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Πέντε ποδηλατικές διοργανώσεις για το 2015 στο Θέρμο.


Σπύρος Κωνσταντάρας - Παραδόθηκε στο Δήμο ΘΕΡΜΟΥ απο τον Αντιστράτηγο Αθανάσιο Κουτρουμπέλη η μελέτη κατασκευής του Μνημείου Πεσόντων ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ !!!

Παραδόθηκε στο Δήμο ΘΕΡΜΟΥ απο τον Αντιστράτηγο Αθανάσιο Κουτρουμπέλη η μελέτη κατασκευής του Μνημείου Πεσόντων ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ!!! Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους Αξιωματικούς που εργάστηκαν για να είναι σε λίγο καιρό έτοιμο ένα Μνημείο Τιμής στους ΣΙΑΛΜΑ, ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟ, ΤΣΙΓΚΑ και ΚΟΡΚΟΥΤΑ που δόξασαν την ΕΛΛΑΔΑ!!!

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ζωντανή κάλυψη της 4ης συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 - 19:00

Κάντε κλίκ στον υπερσύνδεσμο
http://streaming3.syzefxis.gov.gr/dimosagriniou/live.php
*******************
4η/2015  Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου
          ΘΕΜΑΤΑ
  1. Παραχώρηση λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Συνδέσμου Υδρεύσεως Δήμου Αγρινίου και Πέριξ Κοινοτήτων εκ Λίμνης Καστρακίου μετά τη λύση του, στη Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου και κάλυψη μισθοδοσίας του προσωπικού του από τη Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου. (Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Παπαναστασίου).
  2. Πρόσληψη προσωπικού για αντιμετώπιση κατεπειγουσών ή εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών για το έτος 2015, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας έως 2 μηνών. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Καζαντζής).
  3. Μεταφορά αρμοδιοτήτων Δημοτικού Συμβουλίου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν.3852/2010. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρόκος).
  4. Αναμόρφωση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος του Δήμου Αγρινίου  έτους 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Γκούντας).
  5. Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας οκτώ (8) μηνών (ΤΕΧΝΙΤΕΣ) έτους 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Καζαντζής). 
  6. Έγκριση ή μη της 1ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου:  «Κατασκευή βασικής οδικής αρτηρίας κατά μήκος ρέματος Ρεμπελιά από Ελ. Βενιζέλου μέχρι Εργ. κατοικίες, διώρυγα Δοκιμίου και συναρμογών με καθέτους οδούς Δήμου Αγρινίου (Γ' Φάση)». (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρόκος).
  7. Έγκριση ή μη της παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου: «Ανάπλαση – ανακατασκευή περιμετρικών οδών Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου». (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρόκος).
  8. Έγκριση ή μη του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Διανοίξεις – πεζοδρομήσεις - συντηρήσεις  - ηλεκτροφωτισμός οδών πόλης Αγρινίου». (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρόκος).
  9. Έγκριση ή μη της διενέργειας προμήθειας υλικών εορταστικού διακόσμου 2015-2016. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Γρίβας).
  10. Ολοκλήρωση εκκρεμών διαδικασιών τροποποιήσεων σχεδίων πόλεως Δήμου Αγρινίου με τις προ του Ν.4269/2014 χρήσεις γης. (Εισηγητής: Γενικός Γραμματέας κ. Τζιώλης).
  11. Αποδοχή ή μη πρακτικού της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και Αμφισβητήσεων του Δήμου Αγρινίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Γκούντας).
  12. Χορήγηση άδειας παραγωγού λαϊκών αγορών. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μελιάδης).
  13. Οικονομική ενίσχυση οικονομικά αδυνάτων κατοίκων της πόλης. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Καλαντζής). 
  14. Παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για διοργάνωση εκδήλωσης. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ρόκος).

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Προσαγωγή για ληστείες σε Παπαδάτες Αρακύνθου και Περιθώρι

Δυο περιστατικά ληστειών που πολύ πιθανό να συνδέονται μεταξύ τους σημειώθηκαν χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί με διαφορά μερικών ωρών.
Συγκεκριμένα χθες άνδρας με την απειλή μαχαιριού εισήλθε σε πρατήριο άρτου στις Παπαδάτες της Δ.Ε. Αρακύνθου του δήμου Αγρινίου και απέσπασε από υπάλληλο το ποσό των 50 ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 7:30 σήμερα το πρωί με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο και με την απειλή μαχαιριού άνδρας απέσπασε ποσό 15 ευρώ από υπάλληλο fast food που βρίσκεται στην ε.ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος του Περιθωρίου.
Για τα περιστατικά ενημερώθηκε η Α/Δ Αιτωλίας , άνδρες της οποίας προσχώρησαν σε αναζητήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει και μια προσαγωγή υπόπτου.

Αγναντεύοντας

Αγναντεύοντας την Μακρυνεία απο απέναντι.....

Θρηνεί όλη η Ελλάδα για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη.....

Σοκαρισμένοι και συντετριμμένοι είναι οι απλοί πολίτες με την είδηση του θανάτου του αγνοούμενου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη που εντοπίστηκε νεκρός, νωρίς σήμερα το πρωί, σε βαλτώδη περιοχή κοντά στη Σχολή του.

Ένα πολύ άσχημο τέλος που δεν άξιζε στο παλικάρι... Σήμερα δεν θρηνεί μόνο η μανούλα του.. σήμερα κλαίει όλη η Ελλάδα…. 
Σήμερα πενθεί όλη η Ελλάδα γιατί ο Βαγγέλης έγινε το παιδί της καρδιάς μας. Μπορεί πολλοί από εμάς να μην γνωρίζαμε αυτό το παιδί αλλά η υπόθεση της εξαφάνισης του, μπήκε στα σπίτια όλων μας. Το δικό μας παιδί που αν και δεν γνωρίζαμε το αγαπήσαμε, το πονέσαμε και αγωνιούσαμε γι' αυτό. Βαγγέλη σίγουρα βρήκες γαλήνη από τον μάταιο τούτο κόσμο που τόσο σε πόνεσε αλλά και τόσο σε αγάπησε. 
Η ιστορία του αποκάλυψε μια άλλη πλευρά της κοινωνίας...ευαίσθητη. Προσοχή λοιπόν στα παιδιά μας…. Μην τα αφήνουμε δευτερόλεπτο από κοντά μας… Το πρόβλημα είναι και δικό μας όχι μόνο του Βαγγέλη 
Καλό ταξίδι Βαγγελάκη..μπορεί να μην σε γνωρίσαμε ποτέ αλλά με όλα αυτά ήταν σαν να σε ξέραμε πάντα........ να αναπαυτεί η ψυχούλα σου μαζί με τους αγγέλους.....τώρα σε αυτούς τους γονείς τι να πούμε...δεν μπορούμε να πούμε τίποτα……. Μόνο κουράγιο…..

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ηλεκτροκίνηση: εγκαίνια για τον πρώτο ηλιακό σταθμό φόρτισης στην Ελλάδα

Τον πρώτο αυτόνομο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα εγκαινίασε χθες ο καθηγητής Απόστολος Αλεξόπουλος εκπροσωπώντας την ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ.
Τον σταθμό κατασκεύασε Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ του ΑΕΙ Πειραιά.
Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας με θέμα : «Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα με Καθαρά Οχήματα : Προοπτικές»,που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ΑΕΙ Πειραιά, ο κ. Αλεξόπουλος περιέγραψε σε αδρές γραμμές την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση στον τομέα τηςηλεκτροκίνησης.
Συνοπτικά αυτή έχει ως εξής:
* Για τη σημερινή Κυβέρνηση, η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί αδήριτη ανάγκη και κύρια προτεραιότητα και πρέπει να έχει οικολογικό περιεχόμενο.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Δώρον Θεού αγίαν κλήσιν λαβόντες.................

Δώρον Θεού αγίαν κλήσιν λαβόντες, προς ευαρέστησιν αυτού πάντα πράξαντες, ω Στρατηλάτα ένδοξε και Τήρων κλεινέ, Άγιοι Θεόδωροι αμιλλώμενοι ζήλω, άμφω ηξιώθητε μαρτυρίου γενναίου· διο συνόντες νυν εν ουρανοίς, υπέρ ημών Κυρίω πρεσβεύετε.
Φωτογραφία: Αντώνης Τσούμος

Αποστείλετε μας και την δική σας φωτογραφία να την δημοσιεύσουμε στο Μακρυνεία NEWS
Με την δημοσίευση προβάλλουμε τις ομορφιές του τόπου μας
e-mail: makrinianews@gmail.com

Στις 16 Μαρτίου τα προνοιακά επιδόματα ενημερώνει ο Δήμος Αγρινίου

H Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου ενημερώνει ότι η καταβολή στους δικαιούχους των Προνοιακών επιδομάτων για το δίμηνο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ -ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 θα αρχίσει τη Δευτέρα 16/03/2015.

18 νέες προσλήψεις στην Ένωση Αγρινίου για τη στελέχωση του Τμήματος Συντήρησης των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Αγρινίου» ανακοινώνει την πρόσληψη 18 εποχικών υπαλλήλων, προκειμένου να ενισχυθεί το τμήμα συντήρησης των φωτοβολταϊκών πάρκων, ως κάτωθι: 
Α) 8 οδηγοί, κάτοχοι επαγγελματικού διπλώματος οδήγησης 
Β) 10 ανειδίκευτοι εργάτες 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα να καταθέτουν τα βιογραφικά τους στη γραμματεία της Ένωσης, στα κεντρικά μας γραφεία στο Αγρίνιο, στην οδό Παπαϊωάννου 23. 
Σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κληθούν για συνέντευξη και θα γίνει η τελική επιλογή και η υπογραφή των συμβάσεων, με δυνατότητα ανανέωσης, σύμφωνα με τις ανάγκες του Συνεταιρισμού. Υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Αγρινίου ανέλαβε για 20 χρόνια τη συντήρηση και παρακολούθηση της λειτουργίας των 500 περίπου φωτοβολταϊκών σταθμών των παραγωγών που εκπροσωπεί. Στα πλαίσια αυτά έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις. Οι υπηρεσίες που παρέχει η Ένωση χωρίζονται σε 3 επίπεδα και περιλαμβάνουν υπηρεσίες προληπτικής και διορθωτικής συντήρησης, αλλά και σειρά διοικητικών υπηρεσιών. 
Να σημειωθεί ότι για τους ανειδίκευτους εργάτες που θα απασχοληθούν στη συντήρηση των φωτοβολταϊκών πάρκων θα προηγηθεί εκπαίδευση στο χειρισμό των πλυστικών μηχανημάτων και πλήρης προσαρμογή στις ανάγκες του τμήματος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τη φύση της δουλειάς.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Μικροί καταρράκτες

...... τα νερά κατηφορίζουν προς την λίμνη σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες
Φωτογραφία: Μάρκος Βδουκάκης


Αποστείλετε μας και την δική σας φωτογραφία να την δημοσιεύσουμε στο Μακρυνεία NEWS
Με την δημοσίευση προβάλλουμε τις ομορφιές του τόπου μας
e-mail: makrinianews@gmail.com

Θερμή και υγρή η φετινή άνοιξη στην Ελλάδα

Η φετινή άνοιξη θα είναι θερμή και ξηρή στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης σύμφωνα με προβλέψεις της Weather Services International,μιας εξειδικευμένης αμερικανικής εταιρείας που παρέχει μετεωρολογικές προγνώσεις στους κλάδους της ενέργειας και της αεροπλοΐας.
“Ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου στη δυτική Ευρώπη επικράτησαν θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις συνηθισμένες, το ψυχρό μέτωπο δεν θα διαρκέσει φέτος τον χειμώνα, για δεύτερη συνεχή χρονιά” αναφέρει ο μετεωρολόγος της WSI, Δρ. Τομ Κρώφορντ.
“Αυτή η αναπάντεχα σταθερή τάση αναμένεται να διατηρηθεί και την άνοιξη, καθώς οι ήπιες ατμοσφαιρικές πιέσεις στον Ατλαντικό διαμορφώνουν ομαλές και ξηρές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης”.
Ωστόσο, στη γειτονιά της Ελλάδας, τη νοτιοανατολική Ευρώπη, θα εκδηλωθούν βροχέςπαρά τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. «Η άνοιξη προβλέπεται να είναι ξηρή στις περισσότερες τοποθεσίες, με εξαίρεση τμήματα της βόρειας και κεντρικής Σκανδιναβίας και την νοτιοανατολική Ευρώπη» γράφει ο Κρώφορντ.
Θερμοκρασίες ελαφρώς μικρότερες από τα κανονικά επίπεδα θα σημειωθούν μόνο στη Βρετανία και την Ιρλανδία.
Ο Κρώφορντ επισημαίνει μάλιστα ότι «εάν η άνοιξη είναι τόσο ξηρή όσο προβλέπουν πολλά από τα μοντέλα μας, αυτό ενδέχεται να υποδεικνύει αυξημένες πιθανότητες ενός ζεστού καλοκαιριού σε ορισμένες περιοχές».

econews

Εκδήλωση αφιερωμένη στο Σύλλογο "ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ"

Ο Όμιλος Inner Wheel Aγρινίου στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, και με διάθεση προσφοράς αλλά και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου για τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, διοργανώνει στις 15 Μαρτίου 2015 εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πιθάρι Studio. Σκοπός της εκδήλωσης η ενημέρωση των συμπολιτών μας για την μεταμόσχευση του μυελού των οστών.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τους σκοπούς της τράπεζας εθελοντών μυελού των οστών του συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Άνοιξαν οι συζητήσεις για αλλαγές στα όρια των δήμων

Την όρεξη σε κατοίκους και τοπικούς φορείς που εξαρχής αντιδρούσαν στις συνενώσεις των δήμων άνοιξαν οι δηλώσεις του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για «χωροταξική αποκλιμάκωση» του Καλλικράτη.
Από τον Βελβεντό Κοζάνης μέχρι τη Λέσβο κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες βλέπουν με πολύ θετικό μάτι τις δηλώσεις για αλλαγές στα όρια των δήμων, όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Ωστόσο, υπάρχουν και αιρετοί που διακρίνουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων εάν ανοίξει το θέμα της χωροταξίας.
Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών επιχειρείται να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και βρεθούν μπροστά σε σωρεία ανεξέλεγκτων αιτημάτων. Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης, η πρωτοβουλία για αλλαγές στον Καλλικράτη θα γίνει μετά από διεξοδικό διάλογο και θα έχει ορίζοντα τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει πως κομβικό σημείο για την προώθηση των όποιων μεταρρυθμίσεων στον Καλλικράτη είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Ο Καλλικράτης ξεκίνησε χωρίς την προίκα του και γι’ αυτό είχε προβλήματα» δηλώνει ο υπουργός Νίκος Βούτσης και προσθέτει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που να στηρίξει τις αλλαγές. «Αν δεν έχει 4 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις» παραδέχτηκε.
Μήπως θα πρέπει ν' ανοίξει η συζήτηση για μια ενιαία Μακρυνεία χωρίς τοπικισμούς και συμφέροντα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες......

Πηγή: in.gr

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ενα διασκεδαστικό βίντεο........


Α΄ FORUM για την Ανάπτυξη της Λίμνης Τριχωνίδας στις 16 & 17 Μαίου

Έχοντας βαθιά θεμελιωμένη την πεποίθηση ότι η λίμνη Τριχωνίδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους της Δυτικής Ελλάδας, επιχειρούμε μαζί με τους φορείς της περιοχής αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία, που συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη, να θέσουμε στην κορυφή των προτεραιοτήτων την βιώσιμη ανάπτυξη της και να αναδιατυπώσουμε την αναγκαιότητατης προστασίας της, αλλά και της ολιστικής αξιοποίησης της περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και αναπτυξιακής δυναμικής της.
Για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου διοργανώνουμε στις 16 και στις 17 Μαϊου στο "Αρχοντικό της Λίμνης" της Τοπικής Κοινότητας Καινουρίου του Δήμου Αγρινίου ένα διήμερο forum παρουσίασης και συντονισμού των δράσεων των θεσμικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς επίσης και την παρουσίαση των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται από τον ιδιωτικό τομέα, ανοίγοντας την διαδικασία όχι μόνο για την καταγραφή των προτάσεων και των θέσεων, αλλά για τον συντονισμό και την ανάληψη οργανωμένων και πολυεπίπεδων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Μετώπου, που θα επανακαθορίσει, θα σχεδιάσει και θα δρομολογήσει στο μέτρο του εφικτού την ισόρροπη ανάπτυξη του πόρου.

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

21 Μαρτίου 2015 - ΠΕΣΑΓ και Σύλλογος Αιμοδοτών Αγρινίου δίνουν ζωή


Γενική Συνέλευση και εκλογές στον Π.Ε.Σ.Α.Γ.

Ο Π.Ε.Σ.Α.Γ. καλεί τα μέλη του συλλόγου να προσέλθουν στην 
γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την 8/3/15 και ώρα 9μ.μ 
15/3/15 και ώρα 9μ.μ.στα γραφεία του συλλόγου.
θέμα:
Οικονομικός Απολογισμός
Εκλογές για νέο Δ/Σ
Οι εκλογές ορίστηκαν την 22/3/2015 10 π.μ. έως 13:30π.μ. στα γραφεία του συλλόγου.

6 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Σήμερα, 6 Μαρτίου είναι παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού.
Ή, όπως είναι ευρέως γνωστή, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Bullying.
Το Bullying αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.
Πολυπληθή τα κρούσματα του, σε παγκόσμιο επίπεδο. Και τα θύματά του είναι μικρά παιδιά.
Παιδιά τα οποία υπόκεινται σωματική ή λεκτική βία, ή το συνδυασμό και των δύο, άνευ λόγου. Οι θύτες τους είναι συνήθως είτε συνομήλικοι, ή λίγα χρόνια μεγαλύτεροι συμμαθητές τους από το κοινό σχολικό τους περιβάλλον. Οι συνέπειες του bullying διόλου ευκαταφρόνητες μιας και μπορούν να διαταράξουν τη ψυχοσωματική υγεία των παιδιών, ακόμη και στην περίπτωση, που δεν υποστούν, οποιασδήποτε μορφής, άσκηση σωματικής βίας.
Τα παρακάτω 10 δεδομένα σχετικά με το Bullying, που βρέθηκαν κατόπιν ερευνών, θα σου δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την έκταση και το βάθος του προβλήματος:

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ζευγαράκι

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και Δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Ζευγαρακίου στο Ζευγαράκι.
Η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 από τις 9:00 πμ έως τις 1:30 μμ στο Δημοτικό Σχολείο Ζευγαρακίου.
«Ας στηρίξουμε την εθελοντική αιμοδοσία…
δίνοντας αίμα ή διαδίδοντας τη σπουδαιότητά της…! 

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Θέα από το Πουρναράκι Λιθοβουνίου

Αγναντεύοντας την Τριχωνίδα από την τοποθεσία "Πουρναράκι" Άκρων - Λιθοβουνίου
Φωτογραφία: Δημήτρης Τσάτσος


Αποστείλετε μας και την δική σας φωτογραφία να την δημοσιεύσουμε στο Μακρυνεία NEWS
Με την δημοσίευση προβάλλουμε τις ομορφιές του τόπου μας
e-mail: makrinianews@gmail.com



Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Μετά το ψάρεμα αραλίκι

Αποστείλτε μας και την δική σας φωτογραφία να την δημοσιεύσουμε στο Μακρυνεία NEWS
Με την δημοσίευση προβάλλουμε τις ομορφιές του τόπου μας
e-mail: makrinianews@gmail.com

Το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Αγρινίου και κοντά στο παιδί

Με πρωτοβουλία του Δικτύου Στήριξης Μαθητών Αγρινίου και σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή  η δράση «Δωρεάν εμβολιασμός των ανασφάλιστων  παιδιών και μαθητών του Δήμου Αγρινίου» που πραγματοποιήθηκε στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Αγρινίου.

Με αφορμή την επίσκεψή τους και αναγνωρίζοντας τη δράση των Γιατρών του Κόσμου, το Κοινωνικό Ιατρείο, παρουσία και του Αντιδημάρχου Κώστα Καλαντζή  προσέφερε φάρμακα που συγκεντρώθηκαν από Δωρεές πολιτών, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αγρινίου και των Σχολείων του Δήμου Αγρινίου. Τα φάρμακα αυτά  παραχωρήθηκαν στους Γιατρούς του Κόσμου, προκειμένου να ενισχυθεί το δύσκολο έργο του.

Έρευνα και συλλογή λαογραφικού - ιστορικού υλικού Στερεάς Ελλάδας

Τό Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτῶν (Π.Κ.Ρ.) πρός πραγμάτωση τοῦ κύριου κατά τή γνώμη μας σκοποῦ του, πού εἶναι ἡ ἔρευνα, διάσωση καί προβολή τῆς ἱστορίας καί τοῦ πολιτισμοῦ τῆς Ρούμελης καί ἡ βελτίωση τῆς ζωῆς τῶν κατοίκων της, προσκαλεῖ καί παρακαλεῖ ὅλες τίς Ἀρχές, τούς ἐπιστήμονες καί τούς πνευματικούς ἀνθρώπους τῆς Ρούμελης νά λάβουν μέρος καί νά βοηθήσουν τήν προσπάθεια γιά τήν ἔρευνα καί συλλογή ἐθνογραφικοῦ - λαογραφικοῦ καί ἱστορικοῦ ὑλικοῦ ἀπό τή Στερεά Ἑλλάδα (Ρούμελη).
Ἡ προσπάθεια αὐτή ἀποσκοπεῖ στήν ἔρευνα, καταγραφή, συγκέντρωση, μελέτη καί διαφύλαξη τῆς ἱστορίας μας, τοῦ λαϊκοῦ πολιτισμοῦ τῆς περιοχῆς μας, τοῦ λαογραφικοῦ - ἐθνογραφικοῦ μας ὑλικοῦ, τῆς πολυτιμότατης αὐτῆς ὕλης, τῆς ἐθνικῆς μας κληρονομιᾶς, πού ἀποτελεῖ καί τήν ταυτότητά μας.
Εἶναι ζωτική ἀνάγκη, προκειμένου νά μή λησμονηθῆ καί χαθῆ μαζί μέ τή φυσική φθορά τῶν φορέων του, νά ἀνευρεθῆ, καταγραφῆ καί τελικά νά ταξινομηθῆ καί ἀρχειοθετηθῆ τό πολύτιμο αὐτό ὑλικό, γιά νά παραδοθῆ στήν ἐπιστημονική μελέτη καί στίς ἑπόμενες γενεές. Ἔτσι θά δημιουργηθῆ στό Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτῶν ἕνα σπουδαῖο Ἀρχεῖο καί σύν τῷ χρόνῳ καί Λαογραφικό Μουσεῖο, ὅπου ἐρευνητές καί ἐπιστήμονες ἀπό ὅλον τόν κόσμο θά μποροῦν νά μελετοῦν τήν ἱστορία καί τόν πολιτισμό τῆς Ρούμελης καί τά ἀποθησαυρισμένα ἐκεῖ στοιχεῖα, τά ὁποῖα θά ἀποτελοῦν μαρτυρία τῆς συνέχειας τοῦ βίου μας, τῆς ἱστορικῆς πορείας καί τῆς ἐθνικῆς μας ταυτότητας.
Τό ὑλικό τῆς ἔρευνας μπορεῖ νά ἀναφέρεται σέ ὅλο τό φάσμα καί ὅλες τίς μορφές τοῦ ὑλικοῦ, τοῦ κοινωνικοῦ καί τοῦ πνευματικοῦ βίου καί πολιτισμοῦ τοῦ λαοῦ τῆς περιοχῆς μας (ἤθη, ἔθιμα, λατρεία, πίστεις καί δοξασίες, διηγήσεις, τραγούδια, μουσική τέχνη, ἑορτές, τροφές, σκεύη, ἐργαλεῖα, ἐπαγγέλματα, τοπική ἱστορία κλπ).

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Φωτογραφίες από τον τόπο μας.

Αναμένοντας για την επόμενη ψαριά


Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στο Θέρμο


Το Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Θέρμου , σας προσκαλεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 και ώρα 18.30, στην εκδήλωση ........με Άρωμα Γυναίκας ! στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Θέρμου.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!