Ζευγαράκι

Το Ζευγαράκι (Τοπική Κοινότητα Ζευγαρακίου - Δημοτική Ενότητα ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ), ανήκει στον δήμο ΑΓΡΙΝΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".
Η επίσημη ονομασία είναι το Ζευγαράκιον. Έδρα του δήμου είναι το Αγρίνιο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, το Ζευγαράκι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ζευγαρακίου, του πρώην Δήμου ΑΡΑΚΥΝΘΟΥ του Νομού ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.
Το Ζευγαράκι έχει υψόμετρο 41 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το Ζευγαράκι είναι το πρώτο στη σειρά Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αρακύνθου και κατ’ επέκταση της ευρύτερης περιοχής Μακρυνείας, με σημείο αναφοράς τον οδικό κόμβο «ΣΥΚΙΑΣ». Το Ζευγαράκι έγινε πια προάστιο του Αγρινίου, άλλωστε απέχει απ’ αυτό μόλις έξι χιλιόμετρα, και προβλέπεται σε λίγα χρόνια να ενωθούν μέσω της επιχειρηματικής ζώνης που παρεμβάλλεται μεταξύ των δύο αυτών Δημοτικών Διαμερισμάτων. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής ζώνης τελευταία είναι σε όλους εμφανής, μόνο στην περιοχή της «ΣΥΚΙΑΣ» να σκεφθεί κανείς, σήμερα, λειτουργούν είκοσι πέντε επιχειρήσεις.
Το Ζευγαράκι βρίσκεται στις παρυφές ενός εθνικού δρυμού, του πανέμορφου Αρακύνθου (Ζυγού) και επεκτείνεται σε μια επίπεδη και επικλινή έκταση μήκους τριών χιλιομέτρων και πλάτους δυο χιλιομέτρων, έκταση ικανή για την ανάπτυξη και δημιουργία ενός μεγάλου οικισμού. Διαθέτει ακόμη εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως που καλύπτει επιφάνεια 0,200 τ.χ. περίπου. Ανατολικά και Δυτικά του σχεδίου τα όρια οικισμού έχουν επεκταθεί σε μήκος 1.000 μέτρων.
Στην κτηματική του περιφέρεια υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Όπως οι οικισμοί «Άνω Ζευγαράκι», «Καμαρετσέικα», και τα τοπωνύμια «ΚΟΥΤΣΟΒΕΡΙ», «ΒΑΡΤΙΒΑΔΕΣ», «ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ», «ΠΑΝΑΓΙΑ», «ΠΑΛΙΟΥΡΓΙΑΣ», «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», και πολλά άλλα. Βέβαια όλη η Μακρυνεία είναι πανέμορφη και διαθέτει παρόμοιες φυσικές ομορφιές, αλλά το Ζευγαράκι διατηρεί το πλεονέκτημα γι΄ ανάπτυξη, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της γειτνίασης αυτού με μεγάλο αστικό κέντρο του νομού.
Το Ζευγαράκι είναι σχετικά ένας νέος οικισμός. Τα πρώτα σπίτια του κτίστηκαν λίγο πριν το 1940 από Ζευγαρακιώτες που μετακόμισαν από το Άνω Ζευγαράκι για να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα κτήματα και τις δουλειές τους.
Ο οικισμός του Άνω Ζευγαρακίου είναι από τους πιο παλιούς και από τους πιο παραδοσιακούς οικισμούς του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή του όρους Αράκυνθου και απέχει από τη λεωφόρο Μακρυνείας λιγότερο από δύο χιλιόμετρα. Είναι κτισμένος σ’ ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, και ορίζεται ολόγυρα : από δυο μεγάλες ρεματιές που τις καλύπτουν ελαιόδεντρα και αιωνόβια πλατάνια, από το λόφο του Κουτσοβερίου, και από ένα υψίπεδο που καταλήγει στο γνωστό «Κοτρόνι». Τα σπίτια του οικισμού είναι συνήθως ανώγεια, πέτρινα, με κεραμοσκεπή, με εξωτερική χτιστή πέτρινη σκάλα, και με την πέτρινη καμάρα που στηρίζει τη βεράντα και οδηγεί στο κατώγι ή στο χαγιάτι. Είναι ένας πολύ γραφικός οικισμός που σε πάει πίσω σε άλλες εποχές.
Στο Άνω Ζευγαράκι μπορεί ακόμη, να επισκεφτεί κανείς τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, να δει και να προσκυνήσει τις παλιές του εικόνες, να θαυμάσει το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του, και να απολαύσει την καταπληκτική θέα που προσφέρει η περιοχή. Επίσης περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος στο Άνω Ζευγαράκι είναι και το «ΚΟΥΤΣΟΒΕΡΙ» . Πρόκειται για ένα λόφο που έχει το σχήμα κόλουρης πυραμίδας με βάσεις ορθογώνια παραλληλόγραμμα. Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το «ΚΟΥΤΣΟΒΕΡΙ» σαν ένα ακριβές αντίγραφο της Ακρόπολης της Λίνδου, που βρίσκεται στη Ρόδο. Μπορεί βέβαια να μην προστατεύεται ολόγυρα από Κυκλώπεια Τείχη, ούτε να στεγάζει αρχαίους ναούς και μνημεία, όπως η Ακρόπολη της Λίνδου, το ίδιο όμως το «ΚΟΥΤΣΟΒΕΡΙ» είναι ένα ολοζώντανο μνημείο της φύσης, που όποιος το αντικρίζει, ιδίως τώρα την Άνοιξη, έκθαμβος ψελλίζει τους στίχους του εθνικού μας ποιητή : «Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον Ξανθόν Απρίλη, κ’ η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα». Οι πλαγιές του λόφου καλύπτονται από πυκνή βλάστηση. (Βλάστηση «ΜΑΚΙ» – μεγάλη ποικιλία θάμνων). Στό επάνω μέρος του και περιμετρικά, υπάρχει ένα θαυμάσιο πευκοδάσος, ανάμεσα σ’ αυτό, στην κορυφή του λόφου, απλώνεται μια επίπεδη επιφάνεια έκτασης δέκα (10) στρεμμάτων περίπου, κατάλληλη για γιορτές και διάφορες εκδηλώσεις.
Εκεί γιορτάζουμε τα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ» την Καθαρή Δευτέρα καθώς και την «Πρωτομαγιά». Στο βόρειο τμήμα του λόφου υπάρχει ένα αναψυκτήριο (ακόμη δεν λειτουργεί) που έγινε με χρηματοδότηση από τα προγράμματα «LEANDER».
Το «ΚΟΥΤΣΟΒΕΡΙ» είναι το φυσικό μπαλκόνι τού Λεκανοπεδίου. Από την βεράντα του αναψυκτηρίου έχεις μπροστά σου «πιάτο» όλο το λεκανοπέδιο. Η θέα είναι μοναδική, μπορείς ν’ αγναντέψεις από το «Πετροχώρι» του Θέρμου μέχρι τον «Αχελώο» και τη λίμνη «Οζερού». Ο νέος οικισμός, το κάτω Ζευγαράκι, είχε μια γρήγορη ανάπτυξη.
Τα πρώτα δημόσια κτίρια που έγιναν, ήταν το Δημοτικό Σχολείο και η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο μεγάλος και περικαλλής Ιερός Ναός που όλοι σήμερα θαυμάζουμε, έγινε με την προσωπική εργασία και τις συνεισφορές των κατοίκων, και για να τελειώσει χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια. Το πρώτο Δημοτικό Σχολείο ήταν μονοθέσιο και κτίσθηκε το 1950 με χορηγία του Ιδρύματος της Βασίλισσας Φρειδερίκης. Πολύ σύντομα το σχολείο έγινε 2θέσιο κι έτσι δίπλα στο πρώτο κτίσθηκε άλλη μία αίθουσα με την προσωπική εργασία και τις συνεισφορές των κατοίκων. Σαν 2θέσιο, το Σχολείο λειτούργησε έτσι, για τρεις δεκαετίες περίπου.
Σ’ όλα αυτά τα χρόνια, στο Σχολείο κυριάρχησε μια σπουδαία μορφή που έμελλε να επηρεάσει θετικά τις ευαίσθητες παιδικές μας ψυχές, ένας μεγάλος παιδαγωγός, που μας ενέπνευσε στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, και μας οδήγησε στον κόσμο των πανανθρώπινων αξιών. Πρόκειται για το δάσκαλό μας Χριστόφορο Παπαγεωργίου, η προσωπικότητα του οποίου ταυτίστηκε με την ιστορία των παιδικών μας χρόνων. «Ας αναπαύεται εν ειρήνη» και να είναι «Αιωνία του η μνήμη».
Το χωριό συνέχιζε να μεγαλώνει, έτσι μεγάλωσε και το σχολείο μας. Από 2θέσιο, σταδιακά έγινε 3θέσιο, 4θέσιο και τα τελευταία χρόνια υπό τη διεύθυνση του χωριανού μας, και εκλεκτού δημοδιδασκάλου Παύλου Χαρατσάρη, το σχολείο έγινε 6θέσιο. Σήμερα λειτουργεί και ολοήμερο. Στο Δήμο Αρακύνθου το σχολείο μας μαζί με το Δημοτικό Σχολείο Ματαράγκας έχουν τους περισσότερους μαθητές. Είναι δε στελεχωμένο με ικανό αριθμό εκπαιδευτικών, διαφόρων ειδικοτήτων.
   
Οικισμοί
Φωτογραφίες










Πηγή φωτογραφιών: Facebook, Panoramio

Παρακαλούμε τους φίλους του ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ NEWS αν διαθέτουν ιστορικό, φωτογραφικό ή οτιδήποτε θεωρούν χρήσιμο προς δημοσίευση υλικό να μας το στείλουν στο email makrinianews@gmail.com να το δημοσιεύσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: